Hypotheek & uit elkaar gaan
Een hypotheek is voor veel mensen vaak al een lastig of ingewikkeld onderwerp, helemaal wanneer je gaat scheiden. Ook geldverstrekkers maken het er niet eenvoudiger op door de eisen die zij stellen.
Vragen zoals :
- Hoeveel kan er na de scheiding nog geleend worden?
- Wat is de invloed van partneralimentatie op de leenmogelijkheden?
- Wat zijn de fiscale gevolgen?
- Kan ik de hypotheek overnemen?
- Wat als mijn partner niet wordt ontslagen uit zijn of haar aansprakelijkheid voor de hypotheek, kan die dan nog een huis kopen?
- Kan ik mijn partner wel uitkopen?
- Hoe verlaag ik mijn maandlasten voor de hypotheek na de scheiding
Op deze en tal van andere vragen zal tijdens de mediation antwoord worden gegeven. Hierna zal u beiden een weloverwogen woonkeuze kunt maken.
Er kan meer dan standaard door de bank wordt verteld of wat u leest op websites!
Mogelijkheden hypotheek na scheiden
Allereerst de vraag: wat gaat er met het huis gebeuren. Verkopen, omdat geen van u beiden de wens heeft om in het huis te blijven wonen? Of wilt u of uw ex-partner juist graag in het huis blijven wonen en de hypotheek overnemen? Of gaat u de woning op een andere manier inzetten?
Voor antwoord op deze vragen zal er eerst het nodige rekenwerk plaatsvinden. Aan de hand van een grondige inventarisatie zullen alle mogelijkheden aan u gepresenteerd worden. Rekening houdend met alle financiële en fiscale aspecten kunt u dan een weloverwogen keuze maken.
Overwaarde huis en scheiden
Besluit u het huis te verkopen? Van de opbrengst wordt eerst de hypotheekschuld en/of vergoedingsrechten afgelost. Het restant dat na aftrek van de verkoopkosten overblijft is de overwaarde.
De overwaarde wordt tussen u beiden verdeeld. Hoe de verdeling precies is, hangt af van de afspraken die u heeft gemaakt. Bijvoorbeeld in de hypotheekakte of bij de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract. Bent u samen de eigenaar van het huis en in welke verhouding of heeft u andere afspraken gemaakt? Investeringen vanuit privévermogen kunnen daarnaast ook nog een rol spelen.
Hypotheek overnemen bij scheiden
Wilt u de woning en dus de hypotheek overnemen, dan moet onderzocht worden of dit financieel haalbaar is. Om dit vast te stellen moet uw financiële situatie na de scheiding duidelijk zijn. Alle belangrijke financiële zaken zoals alimentatie, schulden en spaargeld maak ik voor u inzichtelijk om te onderzoeken of u de hypotheek kunt overnemen.
Daarnaast moet de geldverstrekker wel toestemming geven. Niet alleen voor aanpassingen maar ook als u extra wilt lenen voor het uitbetalen van het deel van de overwaarde dat aan uw ex partner toekomt.
Hypotheek na scheiden niet aanpassen
Soms kan het raadzaam zijn om de hypotheek na de scheiding op beider naam te laten staan. Hieraan zijn voor- en nadelen verbonden, deze zal ik voor u duidelijk uiteen zetten. Als u kiest de hypotheek op 2 namen te laten voortduren, dan zijn er ook allerlei financiële, juridische en fiscale aspecten die uw aandacht verdienen.
Hierbij kunt u denken aan:
- de hypotheekrenteaftrek, waaronder de fiscale regeling “hypotheekrenteaftrek volgens de scheidingsregeling”
- de leencapaciteit van de vertrekkende partner
- een eventuele woonvergoeding betalen
- kosten van de woning, denk aan gemeentelijke aanslagen en onderhoud
- wat te doen bij woning verbetering
- later in tijd de hypotheek op één naam zetten
Nieuwe hypotheek na scheiden
Gaat u na de scheiding een nieuw huis kopen en heeft u een hypotheek hiervoor nodig. Dan zullen de navolgende zaken uw aandacht verdienen:
- investeer ik de overwaarde van mijn oude huis in de nieuwe aankoop, of gebruik ik dat geld ergens anders voor?
- wil ik volledig gaan aflossen of hou ik mijn maandlasten laag door een deel aflossingsvrije hypotheek
- hoe lang heb ik nog recht op renteaftrek
- op welke wijze profiteer ik optimaal van de huidige rentestand
- hoe verkrijg ik een maximale hypotheek op mijn inkomen & financiële situatie
Op deze en tal van andere vragen zal ik tijdens de mediation antwoord geven zodat u beiden een weloverwogen woon keuze kunnen maken.
Hypotheek fiscaal
De fiscale wetgeving bij een scheiding en een eigen woning met hypotheek zijn complex. Termen als fiscaal partnerschap, de bijleenregeling, de scheidingsregeling, het tijdsklemmen besluit, renteaftrek sedert 2001 en renteaftrek nieuwe hypotheken na 2013. Allemaal zaken die mogelijk voor u van toepassing zijn. Ik zal uw gids zijn en duidelijkheid voor u verschaffen.