Deelgeschillenrechter in familiezaken : laagdrempelig en snel een doorbraak krijgen in een lastige echtscheidingsmediation!

Rechtbank Gelderland begint het project “Deelgeschillenrechter in Familiezaken”. Als een mediation stuk dreigt te lopen op één punt, kunnen partijen een snelle uitspraak van de rechtbank vragen. De rechter doet dan een uitspraak op dat éne punt, zodat partijen gezamenlijk de mediation verder kunnen afronden.

Eén Deelgeschil

De kern van dit project is dat één deelgeschil, waar partijen op dreigen vast te lopen, snel aan een Gelderse rechter kan worden voorgelegd. Op voorwaarde dat het gaat om een (echt)scheiding waarbij één van de klanten in Gelderland is ingeschreven, én er een MfN-mediator, advocaat of notaris bij betrokken is.

Snel en goedkoop

De Rechtbank probeert binnen twee weken een gesprek in te plannen in Arnhem of Zutphen. In dit gesprek vraagt de rechter partijen om informatie. De deelgeschillenrechter probeert er eerst met partijen uit te komen. Lukt dat niet, dan neemt de rechter een beslissing. Binnen een week na de zitting stuurt de rechtbank een proces verbaal van de afspraken of een beslissing.  Daarmee kan de mediation verder worden afgerond.

Hopelijk snel landelijke navolging

Helaas is dit traject nog alleen voorbehouden aan inwoners van de provincie Gelderland. Wij berichten op onze website wanneer dit project landelijke navolging krijgt.