Tips om te besparen op uw echtscheiding (en wat u juist niet moet doen)

De mediator, advocaat, griffierechten. De kosten van een scheiding kunnen aardig oplopen. Er zijn zeker manieren waarop u de scheidingskosten kunt verlagen. Maar ook hiervoor geldt: if you pay peanuts, you get monkeys. Wees dus kritisch op de onderdelen waar u op wilt besparen.

Het gebeurt met regelmaat: scheidende partners die onderling afspraken maken met het idee dat alles dan alleen nog op papier gezet hoeft te worden. Kostenbesparend dus. Eenmaal aan tafel bij de financieel adviseur of mediator blijkt dat de afspraken toch niet zo slim waren of dat er onderdelen ontbreken of juridisch niet houdbaar zijn. In plaats van te hebben bespaard op het voortraject moeten de onderhandelingen opnieuw worden gestart. Nietsdoen zou namelijk financieel nadeel in de toekomst betekenen.

Enkele veel voorkomende valkuilen:

  • Afspraken over de woning en het uitkopen van de ex-partner, zonder dat rekening is gehouden met verdeling van de overwaarde en de draaglast van de volledige hypotheek
  • Afzien van alimentatie terwijl er wel een groot inkomensverschil is
  • Afzien van pensioenaanspraak
  • Verdeling van een erfenis terwijl die erfenis ‘onder uitsluiting’ is verkregen.

Besparen met behulp van een de Mediator
Onze mediator kan samen met u bekijken hoe u de scheiding zo kostenefficiënt mogelijk kunt afhandelen Hij/zij is een financieel en fiscaal deskundig en weet van welke regelingen u gebruik kunt maken. Waar u aan moet denken omtrent uw pensioen, hypotheek en alimentatie. En hoe u aanspraak maakt op toeslagen en subsidies.

Zo maakt u de scheiding op verantwoorde wijze goedkoper:
De mogelijkheid om te werken met een all-in prijs. Geen verrassingen achteraf
Spreek uw rechtsbijstandsverzekering aan. Indien u verzekerd bent, kunt u een deel van de kosten mogelijk via de rechtsbijstandsverzekering declareren.
Vraag subsidie aan. Afhankelijk van uw inkomen kunt u aanspraak maken op gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand.