Checklist scheiden & de belastingdienst

De aangifte Inkomsten Belasting 2020 staat weer voor de deur. Binnenkort moet er weer aangifte worden gedaan. Vooral voor mensen die in 2020 zijn gescheiden of hun samenleef situatie hebben verbroken vraagt de aangifte om extra aandacht.

Sowieso dient in een echtscheidingsconvenant de juiste fiscale afspraken te worden vastgelegd, maar er zijn meer zaken waar mensen op moeten letten. Op de website van de belastingdienst is hiervoor een checklist opgenomen die behulpzaam kan zijn.
Maar het is vooral belangrijk dat mensen die hun relatie verbreken zich deskundig laten voorlichten. Onze Mediators kunnen u hierbij behulpzaam zijn.

Hieronder geven wij al enkele tips.

Praktische tips voor stellen die uit elkaar gaan:

  1. Zorg voor het exclusieve gebruik van de eigen DigiD.
  2. Controleer op welk rekeningnummer toeslagen of belastingteruggaven worden ontvangen en wijzig dit nummer indien nodig.
  3. Geef een adreswijziging door aan de gemeente. De Belastingdienst krijgt de adreswijzing vervolgens door van de gemeente.
  4. Pas de voorlopige aanslag aan, wacht hier niet te lang mee.
  5. Bespreek een eventueel fiscaal partnerschap. Het gros van de belastingplichtige heeft er financieel baat bij. Als je hiervoor kiest, mag je bij de jaarlijkse belastingaangifte nog één keer de inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen.
  6. Vraag bij het inschakelen van een professional, zoals een mediator of advocaat, ook afspraken over belasting- en toeslagzaken vast te leggen.
  7. Pas de hypotheek aan naar de huidige fiscale wetgeving.
  8. Vergeet niet of u recht heeft op de Inkomens Afhankelijke Combinatie Korting.