Echtscheiding en de voorlopige aanslag

In onze praktijk attenderen wij onze klanten altijd op het feit dat wanneer zij gebruik maken van een voorlopige aanslag, b.v. om maandelijks de hypotheekrente aftrek te ontvangen, dat zij na de echtscheiding de voorlopige aanslag dienen aan te passen, of in veel gevallen een nieuwe voorlopige aanslag dienen aan te vragen. Denk b.v. aan de bijdrage die aan partneralimentatie wordt ontvangen. Over deze maandelijkse betalingen dient belasting en mogelijk ZVW premie betaald te worden. Door een voorlopige aanslag aan te vragen voorkomt u dat u achteraf veel geld moet bijbetalen of terugkrijgt (dat laatste voor de betaler).

Hoe werkt het wijzigen of aanvragen van een voorlopige aanslag?

Als u uit elkaar gaat, verandert uw financiële situatie. Is er dus sprake van een voorlopige aanslag, dan krijgt u waarschijnlijk te veel of te weinig belasting terug.

U wijzigt uw voorlopige aanslag met het online formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag’ op de website:  Mijn Belastingdienst. U moet al uw gegevens opnieuw invullen en neemt uw wijzigingen daarin mee. U krijgt dan binnen (volgens melding van de belastingdienst) 4 tot 8 weken een nieuwe voorlopige aanslag waarin uw aanpassingen zijn verwerkt.