Veel ruimere leennormen hypotheken in 2024
De aanpassingen in leencapaciteit (de zogenaamde loan to value) bij hypotheken voor 2024 zijn bekend gemaakt. Voor alleenstaanden met minimaal een bruto jaarinkomen van € 28.000,00 stijgt de maximale leensom…
Lees verder Indexatie partner- en kinder alimentatie 2024
Voor 2024 is het percentage waarmee kinder- en partneralimentatie wordt geïndexeerd vastgesteld op 6.2%.
Lees verder Indexering alimentatie 2023
In de Staatscourant is de Beschikking wijzigingspercentage levensonderhoud 2023 gepubliceerd door de Minister voor Rechtsbescherming. Het percentage waarmee bedragen voor levensonderhoud met ingang van 1 januari 2023 wordt verhoogd, is vastgesteld…
Lees verder Indexatie partner- en kinderalimentatie 2022
Het ministerie van Justitie heeft het indexatiepercentage voor 2022 bekend gemaakt. Voor 2022 is het percentage vastgesteld op 1.90%.
Lees verder Kinderalimentatie aanpassen in “Corona tijd”
Met enige regelmaat wordt de vraag gesteld: “kunnen wij de kinderalimentatie als door de rechtbank vastgesteld aanpassen nu ons inkomen door de Corona maatregelen is gewijzigd”. Het antwoord; jazeker dat…
Lees verder Ouderschapsplan wijzigen
Bij de echtscheiding is een ouderschapsplan opgesteld op basis van de destijds geldende omstandigheden. Na verloop van tijd kan het voorkomen dat u het ouderschapsplan wil, of soms moet, wijzigen.…
Lees verder Procedure voogd aanwijzen
Tijdens de mediation wordt ook besproken hoe te handelen na de echtscheiding als er minderjarige kinderen zijn en beide ouders komen te overlijden. Vaak denken onze klanten dat zij dan…
Lees verder Straks minder nabestaandenpensioen voor gescheiden echtparen
Het pensioen van gescheiden echtparen wordt in de toekomst anders verdeeld. Dat is de uitkomst van de wetswijziging die zoals het er nu uitziet uiterlijk per 1 januari 2023 in…
Lees verder Nieuwe regels recht op de IACK
Om ouders met jonge kinderen te stimuleren betaalde arbeid te verrichten, bestaat er de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Om voor de IACK in aanmerking te komen, dient een ouder aan bepaalde…
Lees verder Deelgeschillenrechter in familiezaken : laagdrempelig en snel een doorbraak krijgen in een lastige echtscheidingsmediation!
Rechtbank Gelderland begint het project “Deelgeschillenrechter in Familiezaken”. Als een mediation stuk dreigt te lopen op één punt, kunnen partijen een snelle uitspraak van de rechtbank vragen. De rechter doet…
Lees verder Alimentatie aanpassen in coronatijd?
Door de corona-maatregelen hebben veel mensen hun inkomen zien krimpen. Misschien maakt u zich ook zorgen om uw financiën, bijvoorbeeld omdat uw inkomen aanzienlijk lager is dan een jaar geleden.…
Lees verder Checklist scheiden & de belastingdienst
De aangifte Inkomsten Belasting 2020 staat weer voor de deur. Binnenkort moet er weer aangifte worden gedaan. Vooral voor mensen die in 2020 zijn gescheiden of hun samenleef situatie hebben…
Lees verder Akte van huwelijkse voorwaarden kwijt? Vraag ze op.
Het komt regelmatig voor dat onze klanten niet 1,2,3 de destijds opgestelde akte van huwelijkse voorwaarden kunnen vinden. Vaak komt dit door meerdere verhuizingen of zijn er al heel veel…
Lees verder Kunnen samenwoners in de nabije toekomst ook verplicht worden om alimentatie te betalen?
Stellen die ongehuwd samenwonen zouden dezelfde alimentatieregeling moeten hebben als echtparen. Dit is de conclusie van onderzoekers in het rapport “Alimentatie van nu” welk rapport door minister Sander Dekker is…
Lees verder Helft van gescheiden stellen vult de belastingaangifte verkeerd in
Binnen 1 maand ontvangt iedereen weer van de belastingdienst het verzoek om de aangifte Inkomsten Belasting te doen. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van alle mensen…
Lees verder Huizenkoper praat niet over relatie beëindiging
Uit onderzoek blijkt dat slechts 11% van de mensen met een hypotheek tijdens de aankoop van het huis heeft stilgestaan bij het thema relatiebeëindiging. Met de wetenschap dat één op…
Lees verder Nieuw wet gedeeltelijke afkoop pensioen kan na de echtscheiding grote gevolgen hebben
Op 12 januari is de “Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen” door de eerste kamer aangenomen. Dat betekent dat pensioengerechtigden ervoor kunnen kiezen om vanaf 1 januari 2023 op de…
Lees verder Nabetaling kindgebonden budget kan gevolgen hebben voor overige toeslagen, zo lost u dit op
Niet altijd ontvangen alle ouders die daar recht op hebben tijdig hun kind gebonden budget van de belastingdienst. Als de belastingdienst vervolgens de achterstallige termijnen in 1x aan de ouder(s)…
Lees verder Alimentatie-indexering 2021
Het ministerie voor Rechtsbescherming stelt ieder jaar het indexeringspercentage voor kinder- en/of partneralimentatie vast. De hoogte van de indexering wordt bepaald aan de hand van de loon- en prijsstijgingen in…
Lees verder Scheiden en de woning: wie betaalt wat?
‘Jouw huis is mijn huis.’ Dat was het misschien voor lange tijd, maar na of tijdens een scheiding is dat niet langer een vanzelfsprekendheid. In sommige gevallen wordt het huis…
Lees verder Vergoedingsrechten bij consumptieve bestedingen
Op 5 april 2019 heeft de Hoge Raad een zeer relevante uitspraak gedaan inzake vergoedingsrechten bij consumptieve bestedingen. Wat was er aan de hand? Man en vrouw zijn in 1985 met…
Lees verder Ouderlijk gezag (achteraf) aanvragen
Het komt regelmatig voor, niet gehuwde ouders hebben bij de geboorte van hun kind wel de erkenning geregeld maar hebben verzuimd voor de vader het ouderlijk gezag aan te vragen.…
Lees verder Verkeerd uitvoeren van het periodiek verrekenbeding
Wij hebben in onze artikelen al vaker stilgestaan bij verrekenbedingen die zijn opgenomen in de huwelijkse voorwaarden. Recent heeft het hof Den Bosch uitspraak gedaan in een zaak waar het…
Lees verder Vechtscheiding sterft uit
Met dit pagina vullend artikel opent het Algemeen Dagblad n.a.v. een recent onderzoek. Moest de rechter in 2010 nog bij één op de vijf gestrande huwelijken een oordeel vellen, nu…
Lees verder Uitspraak Gerechtshof: hoe te handelen vaststellen van de zorgkorting bij kinderalimentatie
Het hof overweegt als volgt: De invulling van de zorgregeling is primair de verantwoordelijkheid van de ouders. Uitgangspunt is dat de ouder bij wie het kind de hoofdverblijfplaats heeft, alle…
Lees verder “Mijn ex-partner kan de alimentatie niet meer betalen”
Tijdens een scheiding maken partners afspraken over de alimentatie. Want ook al gaat u uit elkaar: u blijft financieel verantwoordelijk voor elkaar. Hoe komt u tot goede afspraken en hoe…
Lees verder Hoe wordt het pensioen na scheiding verdeeld?
Als u gescheiden bent, behoudt u in principe het recht op (een deel van) het ouderdomspensioen van uw ex-partner. Volgens de huidige wetgeving kleven daar nog wel wat haken en…
Lees verder Dubbele kinderbijslag bij uitwonend kind
Veel ouders zijn al bekend met het feit dat wanneer er sprake is van intensieve zorg voor een (gehandicapt) kind, dat zij mogelijk aanspraak kunnen maken op een dubbele kinderbijslag…
Lees verder Tips om te besparen op uw echtscheiding (en wat u juist niet moet doen)
De mediator, advocaat, griffierechten. De kosten van een scheiding kunnen aardig oplopen. Er zijn zeker manieren waarop u de scheidingskosten kunt verlagen. Maar ook hiervoor geldt: if you pay peanuts,…
Lees verder Lijfrenten en stamrecht bij echtscheiding: vermogen of inkomen?
In de praktijk kunnen wij vaststellen dat er bij echtscheidingen vaak twee financiële zaken een grote rol spelen. In de eerste plaats hoe wordt het vermogen (lees: bezittingen) verdeeld. En…
Lees verder Kosten opvang kinderen tijdens lock down periode i.v.m. de corona crisis
Het kabinet trekt € 175 miljoen uit om de eigen bijdrage van ouders voor de kinderopvang te compenseren. Dat bedrag kan nog hoger worden als de opvang nog langer gesloten…
Lees verder Halen en brengen van de kinderen, wat als één ouder niet meewerkt?
Recent heeft het gerechtshof een uitspraak gedaan omtrent het halen en brengen van de kinderen. De ouders dienen in beginsel de taak van het halen en brengen onderling te verdelen.…
Lees verder De Rechtspraak en het coronavirus, echtscheidingen via mediation gaan wel door!
De rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges zijn dicht sinds 17 maart. Dit heeft de Rechtspraak besloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In principe vallen alle rechtszaken stil.…
Lees verder Echtscheiding en de voorlopige aanslag
In onze praktijk attenderen wij onze klanten altijd op het feit dat wanneer zij gebruik maken van een voorlopige aanslag, b.v. om maandelijks de hypotheekrente aftrek te ontvangen, dat zij…
Lees verder Ouderschapsplan: wat dient hier minimaal in te worden opgenomen?
Het opstellen van een gedegen en gedragen ouderschapsplan is erg belangrijk. Het verdient dan ook aanbeveling niet alleen afspraken te maken over wat wettelijk verplicht is om op te nemen…
Lees verder Wordt pensioenconversie in 2020 de standaard bij echtscheiding?
Bij nadere bestudering van de laatste evaluatie van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding komen de nodige knelpunten naar boven als het gaat om de verdeling van het pensioen bij…
Lees verder Woningbehoud realiseren bij scheiding, ruimere regels vanaf 1 januari 2020 met NHG
Als een relatie beëindigd wordt, wil een van de partners vaak in de woning blijven. Door de gestegen huizenprijzen werd het echter steeds lastiger om de ander uit te kopen.…
Lees verder